HSP Psycholoog

Hulp bij hoogsensitiviteit - HSP

Psycholoog Hoogbegaafdheid en HSP

HSP Psycholoog helpt bij problemen met hoogsensitiviteit

Als je hoogsensitief bent, zijn 'kleine dingen' soms al te veel. Ogenschijnlijk 'kleine' dingen die andere mensen niet storen, kunnen een HSP hard en diep raken. Door wat voor anderen niets voorstelt, kan een HSP volkomen van streek verward of uitgeput raken. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat mensen met hoogsensitiviteit de wereld inderdaad op een andere manier beleven dan mensen die de eigenschap niet hebben.

Hoe kan dat? Een HSP heeft een zeer gevoelig zenuwstelsel. Veel van wat hij of zij ziet, aanraakt, proeft, voelt, hoort, ruikt, denkt en ervaart komt binnen en wordt diep verwerkt. Met tot gevolg; (over) belasting.

Het goede nieuws is dat HSP die zich (ook op latere leeftijd) bewust worden van hun persoonlijkheidseigenschap en er goed mee om leren gaan, de eigenschap alsnog volledig in hun voordeel kunnen gebruiken. Je hoeft het niet alleen te doen, laat me je erbij helpen. Als HSP psycholoog help ik je de voordelen te leren kennen en de nadelen van hooggevoeligheid op te lossen of te verminderen.


Voor- en nadelen van hoogsensitiviteit

Hoogsensitiviteit heeft voor- en nadelen. Wat zijn enkele voordelen? Veel HSP zijn creatief, opmerkzaam. Ze doorzien non-verbale signalen, sociale processen, details en foutjes sneller dan anderen. De keerzijde is dat ze vlug overprikkeld raken. Onderzoek laat bijvoorbeeld zien, dat hooggevoelig personen minder fouten maken tijdens een taak, maar na afloop meer overprikkeling en stressklachten ervaren dan niet-hooggevoelige mensen. Verder nemen ze woorden vaak te persoonlijk en ervaren daardoor communicatieproblemen met niet-HSP.

Wetenschappelijk onderzoek naar de invloed van omgeving op HSP

Onderzoek door Prof. E van Hoof (Vrije Universiteit Brussel) laat zien, dat voor hooggevoeligen de omgeving waarin ze verkeren doorslaggevend is op hun mentale welbevinden. Zo hebben hooggevoelige kinderen, die opgroeien bij weinig ondersteunende ouders of een onveilige (hechtings) omgeving meer kans op het ontwikkelen van een depressie of andere mentale problemen.

HSP en angsten, depressie, eetstoornissen, burn-out

Veel hoogsensitieve mensen zijn gevoelig voor het ontwikkelen van angstklachten, depressieve klachten, eetstoornissen, stress en burn-out, onzekerheid, hechtingsproblemen (angst voor afwijzing). HSP maken overigens meer kans op burn-out, depressie en angststoornissen wanneer ze zich in een onprettige (werk) omgeving bevinden.

HSP en concentratieproblemen

Als hoogsensitief persoon ben je prikkelgevoelig. Daardoor word je snel afgeleid. Zowel prikkels van buiten als van binnen (eigen gedachtes, behoeften, verlangens) kunnen hen concentratie verminderen. Je kunt je leren concentreren, als HSP psycholoog kan ik je daar uitstekend mee helpen.

HSP en slaapproblemen

HSP hebben vaak veel slaap nodig. De oorzaak ligt in de prikkels die ze overdag ervaren en de diepte van verwerking van de prikkels. Met te weinig slaap heeft je lichaam onvoldoende tijd om zich te kunnen ontladen en resetten. Veel hooggevoelige personen hebben moeite met inslapen en doorslapen. De gebeurtenissen van de dag blijven nog lange tijd door hun hoofd spoken, de opwinding - prikkeling blijft hangen. Slaap vatten is dan moeilijk. Verder zijn HSP regelmatig overgevoelig voor bepaalde voedingsstoffen. Een voedingsintolerantie kan er bij hen voor zorgen dat ze slecht slapen. Te weinig slaap kan dan weer leiden tot gebrek aan focus, vermoeidheid overdag, versterken van onrust, angsten, depressieve klachten.


Enkele andere HSP problemen:

Overgevoelig voor (harde) geluiden

Luide sirenes, harde muziek bij concerten, in bioscopen en zelfs de muziek in je eigen koptelefoon kan al te luid en te veel zijn. Veel HSP ervaren harde geluiden als een aanval op hun zintuigen. Maar ook zachtere geluiden (piepen, brommen, tikken, repeterend etc.) kunnen voor onrust zorgen.

Snel emotioneel uitgeput

Is je vriend, vriendin of partner gespannen? Niet veel later voel jij je misschien ook gespannen. Is je collega verdrietig? Tot dusver was er weinig met je aan de hand, maar na een gezamenlijke lunch voel jij je ook verdrietig. Bij hoogsensitiviteit kun je de emoties van anderen absorberen. In plaats van alleen waar te nemen wat iemand voelt, voelen ze zelf wat de ander voelt (in hun eigen lichaam). Ze nemen de gevoelens en emoties als het ware over. Wat is er zwaarder en vermoeiender dan je eigen emoties en gevoelens te ervaren en tevens die van anderen? Soms is dat zo verwarrend, dat HSP hun eigen gevoelens, emoties en behoeften niet kunnen onderscheiden van die van de ander.

(Over) analyseren van elk klein woord of gebaar

Bij hoogsensitiviteit merk je kleine dingen snel op. Dingen die anderen vaak missen. Zo merken ze dat iemands toon niet overeenkomt met de woorden. Ze analyseren de gezichtsuitdrukking, merken dat ze zich achteraf zorgen maken over een interactie. Zeker als ze vermoeden dat een contact niet lekker verliep of de andere persoon niet helemaal eerlijk was, of boos op hen is.

Heftig reageren op positieve maar ook gewelddadige prikkels

Hooggevoelige personen kunnen heftig reageren. Tijdens het kijken van bijvoorbeeld een enge of bloederige film kunnen ze zich lichamelijk ziek voelen. Anderzijds kan positieve kunst of muziek hen tot tranen roeren. Natuurlijk ervaren ook niet-HSP emoties en gevoelens, alleen niet zo intens en heftig. Als je erg gevoelig bent, wil je misschien praten over je ervaring of je reacties. Omdat je weet dat anderen niet op dezelfde manier ervaren als jij, kun je je anders, misschien zelfs eenzaam voelen.

Overgevoeligheid voor drukte

Voor veel mensen is een bar, feestje of uitgaan met een groep iets wat je doet voor de lol. Als je hypergevoelig bent, is een lawaaierige, drukke omgeving vaak te veel. Na een bezoekje aan een kroeg liggen HSP vaak nog uren wakker (soms zelfs met beelden). De volgende dag zijn ze vaak nog uit balans, onrustig, overprikkeld, moe. Vooral in de jonge jaren kan hoogsensitief zijn je beperken; een vreemde eend in de bijt van het uitgaansleven.

Moeite met loslaten

Voor veel hoogsensitieve personen zijn gebeurtenissen (en dus prikkels) moeilijk los te laten. Opmerkingen, grapjes, gedrag van anderen, je veegt het niet zomaar weg. Zeker onrechtvaardigheid en wreedheid zijn voor HSP moeilijk te verteren.

Gespannen, onrustig, slecht slapen tijden vakanties

Vakanties zouden ontspannend moeten zijn. Veel hooggevoelige personen hebben moeite met andere plekken, slapen in een ander bed, ontbijten in hotels, andere omgeving, ander geuren, prikkels, energie. Ze slapen slecht, worden moe, hun darmen reageren.

Extreem prikkelbaar bij hongergevoelens

Hongerig? Veel HSP worden extreem prikkelbaar. Ze zijn erg gevoelig voor dalen en pieken in hun bloedsuikerspiegel.

Overgevoeligheid voor heftige emoties van anderen

Misschien heb je als hoogsensitief kind gehuild op het moment dat een leraar je uitschold of zijn stem verhief. Of je voelde je schuldig als een leraar boos op andere kinderen werd, zelfs als je niets met het probleem te maken had.

Presteren onder (tijds)druk

Veel HSP worden onrustig en angstig onder tijdsdruk. Of wanneer anderen op hun vingers kijken tijdens het uitvoeren van een taak. Volgens Dr. E. Aron hebben alle soorten stimulatie, inclusief tijdsdruk, veel invloed op HSP.

Moeite met grenzen aangeven

Een hoogsensitief persoon wil niemand teleurstellen. Bang om niet aardig gevonden te worden, zelfs als het een hoge prijs met zich meebrengt, brengt hen ertoe hun persoonlijke grenzen te overschrijden.

HSP en moeite met veranderingen

Veranderingen kunnen voor iedereen moeilijk zijn. Als je overgevoelig bent en je comfort probeert te vinden in je routine, is elke verandering een grote uitdaging. Ook positieve veranderingen als een nieuwe baan of nieuwe relatie kunnen stress veroorzaken. Hoogsensitieve volwassenen maar ook hooggevoelige kinderen hebben extra tijd nodig om zich aan veranderingen aan te passen zelfs positieve. Veranderingen zorgen namelijk voor opwinding, nieuwe prikkels en over stimulatie. Die ze moeten verwerken.

Wil je een afspraak maken met HSP Psycholoog of meer informatie? Aarzel niet. Je kunt me het beste een e-mailbericht sturen. Ik antwoord snel.

Neem contact op

© Psycholoog Hoogbegaafdheid | Alle rechten voorbehouden