Hoogbegaafdheid en rouwverwerking


'Concrete hulp is een zegen'

Psycholoog Hoogbegaafdheid en HSP

Rouwverwerking bij hoogbegaafden

Het plotselinge overlijden van een dierbare, verlies van een baan, bedrijf, je gezondheid, allemaal gebeurtenissen die een rouwperiode tot gevolg hebben. Hoogbegaafden die er op latere leeftijd achter komen, dat zij een IQ >130 hebben, ervaren vaak een soort rouwperiode: 'wat zou er anders zijn gegaan als ik het geweten had?' Wat de reden ook is, een verlies raakt je in je kern; je moet afscheid nemen van wat was of wat je zo graag had gewild.

Rouw en hoogbegaafd

Ieder rouwproces is uniek. Geen twee mensen ervaren dezelfde rouw en er bestaat niet één typische reactie op verlies. Als je snel denkt, analyseert en schakelt, ben je waarschijnlijk een kei in het vinden van oplossingen. Zo snel denken dat je jezelf soms zelf niet bij kunt houden, kan het verwerken van een verlies belemmeren. Met al je vragen en gedachten houdt je immers de controle en komt daardoor niet toe aan het beleven van je gevoel, pijn en verdriet.

Verlies van dierbare

Stervenden rouwen en rouwenden sterven, ieder op hun manier. Al is de ander fysiek weg, daarom nog niet de verbinding. De mens is immers meer dan zijn of haar fysieke lichaam. Een nieuwe verbinding betekent niet de overledene krampachtig vasthouden, maar juist een 'gepaste' plek geven in je leven. Wanneer je na lange tijd nog veel bezig bent met de overledene en overweldigende emoties ervaart, is het raadzaam om hulp te zoeken.

Meer informatie over rouw- en verliesbegeleiding bij Psycholoog Hoogbegaafdheid, vind je onder behandeling.

Wil je een afspraak maken of meer informatie? Je kunt me het beste even een e-mailbericht sturen. Ik antwoord zo spoedig mogelijk.

Neem contact op

© Psycholoog Hoogbegaafdheid | Alle rechten voorbehouden